Δράσεις-Εκδηλώσεις

 

Σεμινάριο Στήριξης των Εργαζόμενων της ΜΚΟ ΒΑΒΕΛ.

Στα πλαίσια των εθελοντικών δράσεων αλληλεγγύης του Συλλόγου μας, στις 24 Απριλίου 2017, το μέλος μας Ελπίδα Καλαϊτζή ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της εκπροσώπου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΑGT, Ιωάννα Κάτο και πραγματοποίησε σεμινάριο στήριξης των εργαζόμενων της ΜΚΟ ΒΑΒΕΛ.

Η ΜΚΟ ΒΑβΕΛ δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας ευάλωτων πληθυσμών, κυρίων προσφύγων και μεταναστών. Το σεμινάριο πραγματοποίηθηκε σε συνεργασία με τον Δρ Dieter Bongers, επίσης μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΑGT και βασικό άξονα είχε την ανάδειξη της ψυχικής ανθεκτικότητας της ομάδας εργαζομένων καθώς και θέματα εποπτείας που προέκυψαν.

 2η Διημερίδα  Ελληνικής Εταιρίας  Ψυχοθεραπείας Gestaltafisa-hagt-2016-ok_01

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Gestalt διοργανώνει τη 2η Διημερίδα της με κεντρικό θέμα:

«Μύθος η ασφάλεια; Η αβεβαιότητα και η ευαλωτότητα στη θεραπευτική διαδικασία»

H Διημερίδα περιλαμβάνει διαλέξεις, παρουσιάσεις και στρογγυλά τραπέζια τόσο από Ψυχοθεραπευτές Gestalt όσο και από Θεραπευτές κι Εκπαιδευτές άλλων προσεγγίσεων και απευθύνεται σε Ψυχολόγους, Ψυχοθεραπευτές, Θεραπευτές, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Επαγγελματίες Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Φοιτητές.

Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., το Σάββατο 26 & την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, ώρες 10:00 – 18:00.

Η συμμετοχή είναι 50 € για επαγγελματίες και 25 € για φοιτητές και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους το Σάββατο 26/11 και την Κυριακή 27/11 πριν την έναρξη της Διημερίδας και κατά τη διάρκειά της.

Εδώ μπορείτε να δείτε το Συνοπτικό Πρόγραμμα της Διημερίδας

Για το ΔΣ της Ε.Ε.Ψ.G.

Αντωνία Κωνσταντινίδου


Συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Ένωση Κατά της Επιληψίας

Μια ομάδα ψυχοθεραπευτών, εθελοντών, μελών της HAGT εδώ και τρία χρόνια συνεργάζεται σταθερά  με την Ελληνική Εθνική Ένωση Κατά της Επιληψίας.

Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικές και ομαδικές συναντήσεις και συμμετοχή στις επιστημονικές δραστηριότιτες του συλλόγου Ε.Ε.Ε.Ε..

Μέλη θεραπευτές της ομάδας αυτής είναι: Ιωάννα Αλεξιά, Νικολίνα Γκιόκα,  Ιωάννα Κάτο,  Λίλια Καψιώτη, Κωνσταντίνος Κώστας, Λίλα Κυριακοπούλου-Schliebener, Κατερίνα Λαμπρινού, Εύα Μυλωνά, Γιώτα Σκανδάμη και Παρασκευή Τράμπα.

Τον περασμένο Απρίλιο η Ομάδα συμμετείχε με παρουσίαση poster  στο Δέκατο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, 8-10/4/2016,  Radisson Blu Park, Αθήνα.

Το σχετικό poster μπορείτε να δείτε εδώ EPILIPSY ok

 


 

Αφίσα Διημερίδας 1η Διημερίδα  Ελληνικής Εταιρίας  Ψυχοθεραπείας Gestalt

Η Ελληνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Gestalt διοργανώνει την πρώτη της Διημερίδα, το Σαββατοκύριακο 3-4 Οκτωβρίου 2015 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με θέμα:

“Η Σχέση Θεραπευτή-Θεραπευόμενου σε ένα Ρευστό Πεδίο: Προκλήσεις και Διλήμματα”. 

Διευκρινίσεις και αιτήσεις συμμετοχής:

Email: gestalt@hagt.gr

Τηλέφωνο: 210 9712200

Για να δείτε το πρόγραμμα της Διημερίδας και τις σχετικές περιλήψεις: programma diimeridas

 

 


Συνέδριο EAP Athens 2015: Παρουσιάσεις Ψυχοθεραπευτών Gestalt

Αγαπητοί φίλοι, το επόμενο τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή 19-21 Ιουνίου 2015 πραγματοποιείται το 20 Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας http://www.eapathens2015.eu

Σε αυτό το τριήμερο, θα υπάρξουν αρκετές παρουσιάσεις από ψυχοθεραπευτές Gestalt, μέλη του συλλόγου μας. Θα χαρούμε να συναντηθούμε. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις μέρες και τις ώρες των παρουσιάσεων που γνωρίζουμε. Εάν παραλείψαμε κάποια, παρακαλούμε επικοινωνήστε για να τη συμπεριλάβουμε.
Παρασκευή 19/6/15,
14:00-15:30, 6 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ GESTALT Δ. Μπάλλιου, Γ. Κουτσογιάννης
Σάββατο 20/6/15,
15:30-17:00, 38 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ K. Kώστας, K. Μιχαηλίδης
Κυριακή 21/6/15,
9:30-11:00, 50 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΦΥΛΟ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΚΕΣΤΑΛΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΓΝΙΟ-ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Συντονισμός: A. Κωνσταντινίδου, Β. Ζέρβα-Σπανού
14:30-16:00, 65 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΛΥΚΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ E. Παπαδοπούλου


Feedback από την Eκδήλωση στο Κέντρο Ημέρας “ΒΑΒΕΛ”

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Gestalt στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ

Τη Δευτέρα 9/2/2015, 10:00-12:00 π.μ. έγινε παρουσίαση της φιλοσοφίας του Εμμανουήλ Λεβινάς στο Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ.

Η Αντωνία Κωνσταντινίδου (M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.,Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εκπαίδευσης & Ψυχοθεραπείας Gestalt Foundation και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt) παρουσίασε:

«ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ: Η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ & Η ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙ-ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΕΒΙΝΑΣ
«Αν μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το κυρίως μέλημα της φιλοσοφίας του Λεβινάς σε μια πρόταση θα λέγαμε ότι αυτό περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα για το πώς μπορούμε να σκεφτούμε τον Άλλο χωρίς να τον αναγάγουμε στο Ίδιο, χωρίς, δηλαδή, να εκμηδενίσουμε την ετερότητά του.»
To Κέντρο Ημέρας Βαβέλ,( Αθήνα, Πλατεία Αμερικής, Ι.Δροσοπούλου 72, 11257, E-mail: babel@syn-eirmos.gr) είναι ένας φορέας ψυχικής υγείας και δουλεύει με μετανάστες και πρόσφυγες.
Η θεωρία του Λεβινάς φαίνεται να ταιριάζει ιδιαίτερα ως βάση, προσέγγιση και στάση απέναντι στον Άλλο, στον «ξένο», σε ένα πλαίσιο απαιτητικό και δύσκολο όπου η δυνατότητα κατανόησης και συνάντησης είναι περιορισμένη και λόγω πρακτικών παραγόντων (γλώσσα, κουλτούρα).
Η παρουσίαση ήταν ανοιχτή σε συναδέλφους που δουλεύουν με μετανάστες ή πρόσφυγες σε αρμόδιες υπηρεσίες. Παρακολούθησαν εργαζόμενοι και εθελοντές του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, φοιτητές και ασκούμενοι (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ψυχίατροι).
Στο feedback ακούστηκαν λέξεις όπως βάση, ηθική, στάση προς τον άλλον (θεραπευτική και προσωπική), ανακούφιση ως προς την ευθύνη στον πελάτη και όχι για τον πελάτη, και ανακούφιση ως προς τη δυνατότητα συνάντησης με τον Άλλο σε κάποια σημεία – όχι απαραίτητα σε όλα.
Στο κλείσιμο εκδηλώθηκε κι επιθυμία για μια συνέχεια – συζήτηση στο μέλλον και ενδιαφέρον για διερεύνηση άλλων στοιχείων της θεωρίας του Λεβινάς.

Ιωάννα Κάτο


 Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ.

Τη Δευτέρα 9/2/2015, 10:00-12:00 π.μ. θα γίνει παρουσίαση  της φιλοσοφίας του Εμμανουήλ Λεβινάς στο Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ.

Οι συνάδελφοι που δουλεύουν με μετανάστες ή πρόσφυγες σε αρμόδιες υπηρεσίες, είναι ευπρόσδεκτοι. Ακολουθεί η ανακοίνωση της παρουσίασης.

«ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ: Η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ & Η ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙ-ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΕΒΙΝΑΣ

«Αν μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το κυρίως μέλημα της φιλοσοφίας του Λεβινάς σε μια πρόταση θα λέγαμε ότι αυτό περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα για το πώς μπορούμε να σκεφτούμε τον Άλλο χωρίς να τον αναγάγουμε στο Ίδιο,  χωρίς, δηλαδή,  να εκμηδενίσουμε την ετερότητά του.»

Ο Λεβινάς  μέσω της φιλοσοφικής θεώρησης που ανέπτυξε, έγινε ένας από τους θεμελιωτές της «Ερμηνευτικής της Εμπιστοσύνης» έναντι της «Ερμηνευτικής της Καχυποψίας»

Η ερμηνευτική της εμπιστοσύνης κατανοεί την αντίσταση και την άμυνα ως απαραίτητες μορφές αντιμετώπισης αφόρητων τραυματικών τρόμων και μοναχικών αγωνιών.

Χαρακτηρίζεται από μια στάση, σύμφωνα με την οποία κάθε τι που λέει ή κάνει κάποιος αποτελεί την προσπάθειά του να επικοινωνήσει την αλήθεια του. Εμείς έχουμε να προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε.

Εισηγήτρια: Αντωνία Κωνσταντινίδου, 

M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.,Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εκπαίδευσης & Ψυχοθεραπείας Gestalt Foundation και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

Δείτε την εκδήλωση στο facebook